De afstand die uw met een volle accu kan rijden wordt actieradius genoemd.

 

 

Berekening  accu capaciteit en actieradius:

De actieradius is vooral afhankelijk van de capaciteit van de accu. Deze staat vermeld op de accu uit gedrukt in Wh Wattuur. Staat de capaciteit niet vermeld dan kan u het voltage en de ampere van de accu op de accu vinden. De capaciteit van een accu kan u berekenen met de volgende formule: volt x ampre = capaciteit. Bijvoorbeeld  36volt x 10a = 360 Wh

Daarnaast gebruikt u afhankelijk van de snelheid een aantal Wh per kilometer.

– Rijdt u 15 km/uur dan gebruik 8Wh /km Dit betekent met een 360Wh uur accu dat je 360Wh /  8Wh/km = 45km kan fietsen. Voeg je zelf 50% energie tot dan kan je 90km rijden op een 360 Wh accu

Leveranciers duiden een 360Wh uur accu dan meestal aan met een actieradius tussen de 45 en 90 km

– Rijdt u 35km/uur dan gebruikt u dubbel zoveel 15 Wh/km  op een 480Wh accu / 15Wh/km = 33km tot 66km actie radius.

Welke factoren hebben nog meer invloed op de actieradius?

– De weersomstandigheden. Kou heeft bijvoorbeeld invloed op batterijpakketten. Als de temperatuur 10°C of lager is neemt de actieradius af en wordt de laadtijd van de accu ook langer.
– Weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen).
– Geografie en wegdek. In meer heuvelachtig gebied is er meer ondersteuning nodig en is de actieradius dus korter.
– Het totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading).
– Gebruik van trapkrachtsensor of speedsensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op jouw inspanning, is een grotere actieradius mogelijk.
– U kan kiezen om zelf minder mee te trappen door de ondersteuning hoger te zetten. Hoger onder steuning en minder zelf meetrappen mbetekent minder actie radius.  Hoe lager het niveau van ondersteuning, hoe hoger de actieradius.
-Het schakelgedrag. Hoe zuiniger u schakelt, hoe groter de actieradius. We adviseren om in de laagste versnelling te starten en dan door te schakelen tot je de gewenste trapfrequentie en snelheid hebt bereikt. Begin in ieder geval nooit in de zwaarste versnelling!

-Een lage buitentemperatuur zorgt er voor dat u minder actieradius heeft met uw accu. Tevens zal onder 10°C  de accu een langer tijd nodig hebben om op te laden.